Γιατί η γνώση δεν φέρνει... απόγνωση

Και όμως γοργόνες γεννιούνται και σήμερα από... πάθηση. Εικόνες...

Ο λόγος για την "Sirenomelia", γνωστή επίσης και ως "σύνδρομο Γοργόνας". Πρόκειται για μια θανατηφόρα ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την ένωση των ποδιών του πάσχοντα. Η σπάνια εκ γενετής δυσμορφία κάνει τα πόδια να μοιάζουν με ένα ενιαίο μέλος, σαν ουρά ψαριού.
Σύμφωνα με τον Λίντσει Φιτζχάρις, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει από μια βλάβη της κανονικής αγγειακής τροφοδοσίας, όταν ο ομφάλιος λώρος αποτυγχάνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες.
Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στο έμβρυο και έτσι η ενιαία αρτηρία "κλέβει" το αίμα και τη διατροφή από το κάτω μέρος του σώματος. Υποφέροντας από υποσιτισμό, το έμβρυο δεν κατορθώνει να αναπτύξει δύο διαφορετικά άκρα.
Η πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, και προσβάλλει μόλις ένα στα 100.000 μωρά ωστόσο είναι 100 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε πανομοιότυπα δίδυμα.
Τα μωρά που γεννιούνται με την συγκεκριμένη πάθηση σπάνια ζουν πάνω από μερικές ημέρες, ενώ περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων είναι θνησιγενή.

Η γυναίκα "γοργόνα" που έχει επιβιώσει περισσότερο είναι η Tiffany Yorks που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 1988 και διαχώρισε τα πόδια της, την πρώτη ημέρα των γενεθλίων της.
Η 26χρονη σήμερα κοπέλα αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, λόγω των εύθραυστων οστών της, και χρησιμοποιεί πατερίτσες αλλά και αναπηρική καρέκλα.
Το κορίτσι που έμεινε γνωστό ως «η μικρή γοργόνα» και ζει στο Περού, εγχειρίστηκε αρχικά το 2005 και μετά το 2006 από οκτώ ειδικούς.

Άλλη μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι αυτή της Milagros Cerrone που στα ισπανικά το όνομά της σημαίνει "θαύμα". Το κοριτσάκι γεννήθηκε με την σπάνια εκ γενετής διαταραχή αλλά τα περισσότερα εσωτερικά της όργανα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση εκτός από τα νεφρά της.
Η 9χρονη σήμερα μπορεί να περπατάει χωρίς βοήθεια αλλά σύμφωνα με τον χειρουργό της η μικρή χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού αλλά και μια σειρά από επεμβάσεις ώστε να καταφέρει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.