"Σήκωσαν" δορυφόρο να παρακολουθεί αστεροειδείς που απειλούν να καταστρέψουν τη Γη.Ο επιστημονικός δορυφόρος της Ρωσίας, «Λομονόσοφ», εκτοξεύθηκε τα χαράματα από το καινούριο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι κοντά στα ανατολικά ρωσοκινεζικά σύνορα.
Ο δορυφόρος «Λομονόσοφ» δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ομώνυμου Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες. Θα μελετήσει ακραία κοσμικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ακτίνων-γάμα και οι κοσμικές ακτινοβολίες υπερβολικά υψηλής ενέργειας. Παράλληλα, σε συνεργασία με ένα δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων, θα παρακολουθεί τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.
Ζυγίζει 645 κιλά (εκ των οποίων τα 160 κιλά είναι επιστημονικά όργανα) και θα ακολουθεί μια τροχιά σε ύψος 490 χιλιομέτρων. Αναμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τρία χρόνια.
Το πανεπιστήμιο είχε εκτοξεύσει τον πρώτο του δορυφόρο («Τατιάνα») το 2005 και έναν δεύτερο («Τατιάνα-2») το 2009.
Πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο συμμετέχουν στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων, αλλά κανένα δεν έχει τόσο εκτεταμένο δικό του διαστημικό και δορυφορικό πρόγραμμα, όπως είπε ο Σαντοβνίσι. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος «Λομοσόσοφ», θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.