Γιατί δεν υπάρχουν σήμερα Hobbit. Τι αποκαλύπτει νέα έρευναΌταν οι σύγχρονοι άνθρωποι άφησαν την Αφρική για να κατοικήσουν τη Γη περίπου 60.000 χρόνια πριν, ανακάλυψαν ένα άλλο είδος ανθρώπου, τους «Hobbit» ή ανθρώπους του νησιού Φλόρες της Ινδονησίας.
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι τα Hobbit πέθαναν σχεδόν αμέσως μόλις εμφανίστηκαν οι σύγχρονοι άνθρωποι.
Ο «Άνθρωπος του Φλόρες» (Homo floresiensis), πιο γνωστός ως «Hobbit» λόγω του μικρού ύψους του, που έφθανε περίπου το ένα μέτρο, εξαφανίσθηκε πριν από περίπου 50.000 χρόνια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις και όχι πριν από 11.000 έως 13.000 χρόνια, όπως ήταν η έως τώρα κυρίαρχη άποψη. Η εξαφάνισή του δεν αποκλείεται να οφείλεται σε πιέσεις που δέχθηκε από τους ανθρώπους που έφτασαν στις περιοχές που ζούσε.
Οι νέες αναλύσεις των υπολειμμάτων σκελετών των Hobbit, που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στη Λιάνγκ Μπούα το 2003, δείχνουν ότι η εξαφάνιση αυτού του μικροσκοπικού ανθρώπινου είδους φαίνεται να συμπίπτει με την «εισβολή» στην περιοχή των Homo Sapiens.

Ο Homo Floresiensis αποτελεί αξιοπρόσεχτο παράδειγμα όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω της ηλικίας του, όντας ένα αρκετά πρόσφατο μέλος του γένους Homo, που παρουσιάζει παρ'όλα αυτά αρκετά μη κοινά χαρακτηριστικά με τους σύγχρονους ανθρώπους.
Με άλλα λόγια ο Homo Floresiensis μοιράζεται έναν κοινό πρόγονο με τους σύγχρονους ανθρώπους, η εξελικτική πορεία των απογόνων του διαιρέθηκε στα δύο, και συνεχίστηκε ανεξάρτητα.
Το κυριότερο εύρημα είναι ένας σκελετός που ανήκε σε γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών και εντοπίστηκε το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.