Κινδυνεύουμε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου; Επιστήμονες σαρώνουν "ύποπτες" περιοχές στο βυθό.Το ερευνητικό σκάφος RV Poseidon του γερμανικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών «Χέλμχολτζ» του Κιέλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μελετούν τον βυθό και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια του Σαρωνικού και των Κυκλάδων, με επίκεντρο αυτά της Σαντορίνης και του Κολούμπου.
Στόχος είναι η μελέτη της εξέλιξης των υποθαλάσσιων ηφαιστείων σε βάθος εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν, αλλά και η εκτίμηση πιθανών ηφαιστειακών κινδύνων.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι διαβόητο για τη μεγάλη έκρηξη πριν από περίπου 3.600 χρόνια, ενώ ο γειτονικός Κολούμπος εξερράγη για τελευταία φορά το 1650 μ.Χ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου, περιλαμβάνει τέσσερις αποστολές για τη διερεύνηση του υποθαλάσσιου χώρου. Οι τρεις επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού-Νισύρου, ενώ μια τέταρτη, σε συνεργασία με το Γερμανικό πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, θα εστιαστεί στον Σαρωνικό.

Η πρώτη αποστολή, στη διάρκεια του Μαρτίου, αφορούσε τα τεκτονικά ρήγματα στη λεκάνη της Ανύδρου, καθώς επίσης την υδροθερμική δραστηριότητα στην καλδέρα του Κολούμπου βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Συνολικά σαρώθηκε και χαρτογραφήθηκε μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα Abyss.
Στόχος της αποστολής αυτής ήταν να κατανοήσουν οι επιστήμονες την ενεργή τεκτονική δομή της περιοχής και πώς αυτή αλληλεπιδρά με τη δραστηριότητα των ενεργών ηφαιστείων, την υδροθερμία, αλλά και τους σεισμούς.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πυρηνοληψίες σε βάθος έως τριών μέτρων κάτω από το βυθό, προκειμένου να ακολουθήσουν αργότερα οι γεωχημικές αναλύσεις στα πετρώματα που ανασύρθηκαν.
Ήδη, η θερμοκρασία δύο καυτών πυρήνων που ελήφθησαν από την περιοχή του Κολούμπου, βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 99 βαθμοί Κελσίου, όταν μετρήθηκε πάνω στο πλοίο Poseidon -τα δείγματα ήταν τόσο καυτά, που δεν μπορούσαν να τα αγγίξουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τη θερμική ροή, τόσο στον Κολούμπο όσο και στη καλδέρα της Σαντορίνης. Για πρώτη φορά εξάλλου ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Αιγαίου -ο Κολούμπος και η βόρεια πλευρά της καλδέρας της Σαντορίνης- χαρτογραφήθηκε με τόσο υψηλή χωρική ανάλυση του ενός μέτρου από ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (ΑUV).
Μια τέτοια χαρτογράφηση γίνεται σε όλα σχεδόν τα ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια του κόσμου που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αλλά έως τώρα δεν είχε γίνει στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει τέτοιο μηχάνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.