Ετοιμάζουν τεχνητή μήτρα για ανθρώπινα έμβρυα. Τι έδειξαν τα πειράματα σε αρνιά. Δείτε το βίντεο.Ομάδα επιστημόνων δημιούργησε μια τεχνητή μήτρα με την ελπίδα ότι κάποια μέρα αυτή η συσκευή θα σώζει τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα.
Μέχρι στιγμής η τεχνητή μήτρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έμβρυα από αμνούς. Μια μελέτη στην οποία μελετήθηκαν οι περιπτώσεις συνολικά 8 ζώων, έδειξε ότι η συσκευή είναι αποτελεσματική, καθιστώντας δυνατή την υγιή ανάπτυξη εμβρύων για περίπου έναν μήνα.
“Είχαμε τεράστια επιτυχία στην αναπαράσταση των συνθηκών μέσα στην τεχνητή μήτρα”, είπε ο δρ Alan Flake, εμβρυϊκός χειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
“Τα ζώα είχαν φυσιολογική ανάπτυξη, φυσιολογική ωρίμανση των πνευμόνων, κανονική ωρίμανση εγκεφάλου και γενικά είχαν φυσιολογική ανάπτυξη με κάθε μετρήσιμο τρόπο”, πρόσθεσε ο δρ Flake και διευκρίνισε ότι μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια αυτή η συσκευή θα είναι έτοιμη να δοκιμαστεί σε ανθρώπινα έμβρυα.
Η συσκευή, όπως αναφέρει το iatrοpedia.gr, αποτελείται από μια διάφανη πλαστική σακούλα γεμάτη με συνθετικό αμνιακό υγρό. Ένας μηχανισμός έξω από την τεχνητή μήτρα συνδέεται με τον “ομφάλιο λώρο” για να λειτουργήσει σαν πλακούντας, παρέχοντας τροφή και οξυγόνο στο αίμα και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα.
“Η όλη ιδέα είναι να υποστηρίξουμε την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου, να αναδημιουργήσουμε δηλαδή ό,τι κάνει ο οργανισμός της μητέρας, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την φυσιολογική ανάπτυξη και την ωρίμανση του εμβρύου”, λέει ο δρ Flake.
Η τεχνητή μήτρα διατηρείται σε ένα σκοτεινό, ζεστό δωμάτιο, όπου οι ερευνητές μπορούν να αναπαράγουν ακόμα και τους τους ήχους της καρδιάς της μητέρας για το έμβρυο του αμνού και να παρακολουθήσουν το έμβρυο με υπέρηχους.
Πολλοί ερευνητές επαίνεσαν την πρόοδο, λέγοντας ότι η τεχνητή θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα, αν οι δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς.


Αντιδράσεις επιστημόνων.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τεχνητή μήτρα εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποριών σχετικά με το αν θα ήταν ποτέ ηθικά αποδεκτό να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.
“Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για αυξημένος στρες και πόνο στο έμβρυο χωρίς γενικώς μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας”, λέει η δρ Dena Davis, ειδική στη βιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Lehigh.
Ο δρ Flake αναφέρει ότι οι ηθικές ανησυχίες πρέπει να εξισορροπούνται με τον κίνδυνο θανάτου και σοβαρών αναπηριών. Τα μωρά συχνά υποφέρουν όταν γεννιούνται πολύ πρόωρα. Μια κανονική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Η τεχνητή μήτρα σχεδιάστηκε μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις που ο τοκετός έρχεται στις 23-24 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη.
Επίσης, αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν ότι άλλοι θα μπορούσαν να πάρουν αυτή την τεχνολογία και να την φτάσουν ακόμα παραπέρα. Άλλοι επιστήμονες διατηρούν ήδη έμβρυα ζωντανά στα εργαστήρια τους περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρώπινα σπερματοζωάρια, αυγά και ακόμη και ορμόνες που μοιάζουν με έμβρυο από βλαστοκύτταρα. Μια επιστημονική ομάδα δημιούργησε πρόσφατα μια τεχνητή εκδοχή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος στο εργαστήριο.
“Υπάρχει επίσης κίνδυνος ότι τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με καταναγκασμό. Τα κράτη θα μπορούσαν θεωρητικά να “απαιτούν” από τις γυναίκες να κάνουν αποβολές και να βάζουν τα έμβρυά τους σε τεχνητές μήτρες, λέει ο Scott Gelfand, βιοθεραπευτής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.
Οι εργοδότες θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν από γυναίκες εργαζόμενες να χρησιμοποιούν τεχνητές μήτρες για να αποφύγουν την άδεια μητρότητας. Οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να απαιτήσουν τη χρήση της συσκευής για την αποφυγή δαπανηρών περίπλοκων κυήσεων και τοκετών.
Ο δρ Flake τονίζει ότι η ομάδα του δεν έχει κανένα συμφέρον να προσπαθήσει να κυοφορήσει ένα ανθρώπινο έμβρυο πριν από τις περίπου 23 εβδομάδες από την φυσιολογική σύλληψη.
“Θέλω να το καταστήσω ξεκάθαρο το εξής: δεν έχουμε καμία πρόθεση και ποτέ δεν είχαμε καμία πρόθεση με αυτή την τεχνολογία να επεκτείνουμε τα όρια της βιωσιμότητας προς τα πίσω. Νομίζω ότι όταν το κάνεις αυτό ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου”.

Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.