Έρευνα σοκ επιστημόνων. Αυτές οι τροφές... ανοίγουν το δρόμο για να σας εκδηλωθεί οστεοαρθρίτιδα.Επιστήμονες από την Αυστραλία προειδοποιούν ότι η ακολούθηση μιας δυτικού τύπου διατροφής, που είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και πιστεύεται ότι οφείλεται στην προοδευτική τριβή και φθορά των αρθρώσεων καθώς μεγαλώνουμε - μία φθορά που είναι ιδιαιτέρως έντονη σε όσους διαθέτουν περιττά κιλά.
Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να εμπλέκεται και η διατροφή στην ανάπτυξή της.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports, σε πειράματα με αρουραίους ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση άφθονων κορεσμένων λιπαρών και απλών υδατανθράκων αλλάζει τη σύσταση του αρθρικού χόνδρου, ιδίως στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος που στηρίζουν το βάρος όλου του σώματος.
Ο αρθρικός χόνδρος είναι το «μαξιλαράκι» που επιστρώνει τα οστά που σχηματίζουν κάθε κινητή άρθρωση του σώματος, για να εμποδίζει την τριβή μεταξύ τους. Ο χόνδρος αυτός φθείρεται με την ηλικία και κάποια στιγμή αρχίζει και η φθορά των οστών που όλοι γνωρίζουμε ως αρθρίτιδα.
Οι καλύτερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας και τα παράγωγά του, καθώς και το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Υπάρχουν όμως και σε μερικές φυτικές πηγές.
Απλούς υδατάνθρακες, εξάλλου, περιέχουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα με ζάχαρη και με λευκό αλεύρι (π.χ. λευκό ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά).
Τη μελέτη, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση της διατροφής με την οστεοαρθρίτιδα, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουήνσλαντ, με επιβλέποντες τους καθηγητές Γιν Σιάο και Λίντσεϊ Μπράουν.

Όπως έδειξε η μελέτη, η ακολούθηση μιας διατροφής με απλούς υδατάνθρακες και 20% περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά προκαλούσε αλλοιώσεις σαν αυτές της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα των ζώων.
Αυτό οφειλόταν στη συσσώρευση των κορεσμένων λιπαρών στους αρθρικούς χόνδρους, με συνέπεια να αλλάζει ο μεταβολισμός τους και να εξασθενούν, με επακόλουθο να γίνονται επιρρεπείς στην ανάπτυξη βλαβών.
Η διατροφή αυτή, που πληροί τα χαρακτηριστικά της κλασικής, ανθυγιεινής, δυτικού τύπου διατροφής η οποία είναι πλούσια σε πρόχειρα φαγητά (π.χ. κρέατα,τηγανητές πατάτες, γλυκά κ.λπ.) σχετίσθηκε επίσης με αλλοιώσεις στα οστά κάτω από τους χόνδρους, είπε ο δρ Σιάο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.