Σοκ στους κατοίκους... Τι αντίκρισαν στον Κορινθιακό Κόλπο, που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος συμβάλλουν στην έξαρσή του.
Οι επιχειρηματίες, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι παραθεριστές που ευελπιστούσαν ότι οι κρύες θάλασσες του φετινού χειμώνα θα περιόριζαν το φαινόμενο απογοητεύτηκαν όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπίστωσαν ολόκληρα κοπάδια από τσούχτρες στις θάλασσες τους.
Μέλη του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου που οργανώνουν σημαντικές δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού των βυθών, στην προτελευταία κατάδυση τους στις θαλάσσιες περιοχές Παναγίτσα και Φλάμπουρο αντίκρισαν μεγάλο πληθυσμό από Pelagia noctiluca, η μόνη ­μέδουσα που είναι και τσούχτρα και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή.
«Το συγκεκριμένο είδος με το που σε ακουμπήσει ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ανθρώπους μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη» είχε αναφέρει σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων, ο κ. Χρήστος Μπάρλας που ανήκει στους Αυτοδύτες Λουτρακίου.
Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δημάρχων με τους επιστήμονες είναι ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να γίνει είτε με την τοποθέτηση διχτυών, είτε με τον εφοδιασμό των θαλασσών με χελώνες καρέτα- καρέτα και μεγάλα ψάρια, όπως είναι τα δελφίνια, οι τόνοι κ.α. που τρέφονται με μέδουσες και τσούχτρες.
Ενδεικτικά το δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση και η χελώνα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν την βασική της τροφή.
« Τα δίχτυα, οι χελώνες και τα μεγάλα ψάρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου, όμως για να έρθουν, παραδείγματος χάρη, οι χελώνες θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και αμμώδεις προστατευμένες περιοχές που θα μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους» διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Οι πολίτες ανησυχούν για την επιμονή του φαινομένου που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα χρόνια!
« Έχουμε ήδη ακυρώσεις από τακτικούς πελάτες που μας ενημερώνουν ότι φέτος εξαιτίας των μεδουσών θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς για τα καλοκαιρινά τους μπάνια» αναφέρει ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στο Λουτράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.