Η ασθένεια που πλήττει τα ελληνόπουλα και ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι επιπτώσεις στην υγεία τους.Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των περιστατικών υπέρτασης στα Ελληνόπουλα, κρούουν επιστήμονες. Μάλιστα κρίνουν ως ανησυχητική την επικράτηση της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους της Ελλάδας.
Η υπέρταση στην παιδική ηλικία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παρόλο που τα στοιχεία για τον επιπολασμό της υπέρτασης και των σχετικών φαινοτύπων στον ελληνικό πληθυσμό είναι περιορισμένα.
Σε μελέτη που έγινε σε 2655 μαθητές ηλικίας 9-13 ετών από 77 δημοτικά σχολεία σε τέσσερις μεγάλες περιοχές της Ελλάδας παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά επικράτησης ήταν 14,2% για την προ-υπέρταση, 15,7% για την υπέρταση 1ου σταδίου και 7,3% για την υπέρταση 2ου βαθμού. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα κορίτσια είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από ό,τι τα αγόρια. Ενώ, όπως αναφέρει η μελέτη, η απομονωμένη συστολική υπέρταση ήταν ο πιο διαδεδομένος φαινότυπος και ήταν σε ποσοστό 11,9%.
Η παρουσία υπέρτασης στα παιδιά και τους εφήβους συνδέθηκε από τους ειδικούς με το υπερβολικό βάρος και στα δύο φύλα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο επιπολασμός της υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους της Ελλάδας είναι ανησυχητικός και δυστυχώς καταγράφεται μεταξύ των υψηλότερων που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι όσοι νέοι είχαν υπέρταση, εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις, έχοντας χειρότερη μνήμη, μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής, οργανωμένης σκέψης κ.α.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις θα μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά σε μειονεκτική θέση στο σχολείο ή αργότερα στην αγορά εργασίας.
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσο στον εγκέφαλο των υπερτασικών παιδιών συμβαίνουν νευροβιολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχετική υστέρησή τους στα τεστ.
Το ζήτημα αυτό απαιτεί έρευνα με τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης και θα μελετηθεί στο μέλλον. Θα εξετασθεί επίσης κατά πόσο η θεραπεία με αντιυπερτασικά φάρμακα, σωστή διατροφή ή σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από A330Pilot. Από το Blogger.