Εκρηκτική αύξηση μεδουσών στον Κορινθιακό. "Μην σκοτώνεται τα δελφίνια" φωνάζουν οι επιστήμονες.Εκρηκτική χαρακτηρίζουν την αύξηση των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο οι επιστήμονες οι οποίοι προτείνουν την απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή για έναν χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Βασικά αίτια της αύξησης είναι η υπεραλίευση ψαριών που τρώνε τις μέδουσες, η μείωση των δελφινιών και των χελωνών, καθώς και η ρύπανση από λιπάσματα και βοθρολύματα, όπως εξηγεί ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στο παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
Σχετικά με την υπεραλίευση, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες αλιείς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η κοινή αλιευτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκ μέρους τους ευαισθησία στην προστασία των δελφινιών και χελωνών, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καταστρέφουν τα δίχτυα». 
Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς βρίσκονται στον Κορινθιακό Κόλπο σκοτωμένα δελφίνια και χελώνες.
Όσον αφορά στους ερασιτέχνες αλιείς, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι «είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τους κανόνες αλιείας, με αποτέλεσμα να ψαρεύουν τονοειδή και μεγάλα ψάρια, τα οποία τρέφονται με μέδουσες».
Κατά την άποψη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας «θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού κόλπου, με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας, τουλάχιστον για ένα χρόνο».
Προσθέτει ότι «ο εμπλουτισμός του Κορινθιακού κόλπου με χελώνες και δελφίνια είναι μια λύση, αλλά χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα και φυσικά πρέπει να γίνει, χωρίς να διαταραχτεί περαιτέρω η οικολογική ισορροπία».

«Ένα δελφίνι ή μία χελώνα, μπορεί να φάει κάθε μέρα πάνω από 120 κιλά μεδουσών» επισημαίνει ο ο ιχθυολόγος και αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σπύρος Σπυρόπουλος.
«Θα πρέπει να σταματήσει για ένα χρόνο η αλιεία στον Κορινθιακό κόλπο ώστε να συνέλθει ο ιχθυοπληθυσμός» λέει.
Όσον αφορά την ανάπτυξη διχτυών που απωθούν τις μέδουσες από τις παραλίες, ο κ. Σπυρόπουλος λέει ότι «το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρούς και κλειστούς κόλπους που δεν έχουν μεγάλο βάθος, όπως δηλαδή έγινε πέρυσι στο Λουτράκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.