Τελικά, τι είναι καλύτερο για την υγεία μας; Να τρώμε το φρούτο ολόκληρο ή να το στύβουμε και να πίνουμε τον χυμό του;
Επιστήμονες δίνουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς όπως προκύπτει παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Η έρευνα των ειδικών εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου συντελεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου νόσησης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν κάθε εβδομάδα δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων, όπως μούρα, σταφύλια, σταφίδες, αχλάδια, μήλα και δαμάσκηνα είχαν κατά 23% μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Αντιθέτως, η κατανάλωση φρουτοχυμού καθημερινά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας κατά 21% τις πιθανότητες διαβήτη.

Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος που προκαλεί η συγκέντρωση σακχάρων στον φρουτοχυμό.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν φρούτα τρώγονται ολόκληρα ο οργανισμός απορροφά καλύτερα το θρεπτικό περιεχόμενό τους, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αλλά όταν τα φρούτα στύβονται για να γίνει ο χυμός κάποια από τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες χάνονται, ενώ τείνουμε να παίρνουμε και περισσότερες θερμίδες καθώς πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που θα καλούμασταν να μασήσουμε.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

test

 
Top