Τι συμβαίνει; Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό αιμοδοτών, αλλά το αίμα μας λείπει...Οι Έλληνες δεν είναι αδιάφοροι και διαθέτουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους για να προσφέρουν αίμα σε όσους το χρειάζονται. Αυτό αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αριθμό αιμοδοτών, ανά πληθυσμό, διεθνώς, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας τα τελευταία χρόνια.
Σε ποσοστό 58% το αίμα των μονάδων που συλλέχθηκαν το 2016, προερχόταν από εθελοντές αιμοδότες και το 36% από αιμοδότες «αντικατάστασης», δηλαδή συγγενείς και φίλους ασθενών που θα χειρουργηθούν και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν αίμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε σχέση με το 2015 όπου είχαμε 55% εθελοντές και 38 % αιμοδότες «αντικατάστασης».
«Παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας η εθελοντική αιμοδοσία, άλλο ένα πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυξάνεται», τονίζει η πρόεδρος του του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κυρία Ματσούκα.
Προσθέτει ότι «η χώρα μας συλλέγει πολύ αίμα αναλογικά με τον πληθυσμό της και θα όφειλε, σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους να έχει επάρκεια. Οι κατά περιόδους ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ελλιπή σχεδιασμό ή κεντρικό συντονισμό, καθώς μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομειακή αιμοδοσία λειτουργεί αυτόνομα για το νοσοκομείο της. Αυτό σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό», σημειώνει η κα. Ματσούκα.

Η Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, (ΕΚΕΑ) ξεκινά δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών αποτελεί μόνο το 19% των εθελοντών αιμοδοτών.
Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα, σημειώνει ότι το φαινόμενο της χαμηλής διεισδυτικότητας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας στους νέους δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. «Δεν είναι σαφές ποια είναι η εξήγηση. Πιθανά η στροφή στο ατομικό έναντι του συλλογικού στις μέρες μας να συμβάλλει. Ακόμα, η προσέγγιση των νέων ενδεχομένως χρειάζεται νέους τρόπους πιο ελκυστικούς, ευφάνταστος, φρέσκος λόγος και συνεχής εκπαίδευση από μικρή ηλικία», τονίζει η κ. Ματσούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.