Χιλιάδες Έλληνες αγνοούν ότι ζουν με αυτή τη νόσο. Γι αυτό εξαπλώνεται ως «σιωπηλή πανδημία».Παρά τις προσπάθειες που καταβάλονται στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα η λοίμωξη με τον HCV (ηπατίτιδα C) εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστη και να εξαπλώνεται ως «σιωπηλή πανδημία», αφού οι ασθενείς συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα κατά τα πρώτα 20-30 έτη. Και στην εξέλιξή της η νόσος, σε προχωρημένα στάδια, επιφέρει κίρρωση, ακόμα και καρκίνο.
Στην Ελλάδα, 90.000 με 160.000 άτομα κατά προσέγγιση έχουν έρθει σε επαφή με τον HCV και 75.000 - 130.000 άτομα έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι περίπου το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν γνωρίζει ότι ζει με τη νόσο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των διαγνωσμένων ασθενών έχει λάβει θεραπεία.
Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, ο αριθμός των κιρρώσεων και των HCV σχετιζόμενων θανάτων στην Ελλάδα, το 2030 θα αυξάνονταν κατά 25% και 23%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2015, εφόσον χρησιμοποιούνταν παλαιότερα θεραπευτικά σχήματα με βάση την ιντερφερόνη.
Αντίθετα, η ευρεία χορήγηση άμεσης δράσης αντιικών φαρμάκων (DAAs) αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κιρρώσεων και των HCV σχετιζόμενων θανάτων στην Ελλάδα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο στόχος της εξάλειψης της ηπατίτιδας C θα είναι εφικτός εφόσον στοχευμένες προσπάθειες επιτύχουν να μειωθεί μέχρι το 2030 κατά 90% η επίπτωση και κατά 65% η θνητότητα από την HCV λοίμωξη σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C θεωρείται ότι είναι πλέον δυνατή λόγω των πρόσφατων θεραπευτικών εξελίξεων, που μετέτρεψαν την HCV λοίμωξη σε ιάσιμη νόσο για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα ποσοστά ίασης σε ατομικό επίπεδο έχουν εξελιχθεί από <10% το 1991 (με την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, την ιντερφερόνη) σε >95% το 2017 και παράλληλα το ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών που μπορούν ή επιθυμούν να λάβουν τη θεραπεία αυξήθηκε από περίπου 50% σε σχεδόν 100%.
Η επίτευξη της εξάλειψης της ηπατίτιδας C όμως απαιτεί την ανάπτυξη ολιστικών προσεγγίσεων και στρατηγικών, με σκοπό τη βελτίωση της συνολικής ευαισθητοποίησης για τη νόσο, την αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και τη διασύνδεση των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με το Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.