Η επίπτωση του αλκοόλ στις γυναίκες. Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες για όσες... ξεφεύγουν.Σύμφωνα με παγκόσμια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, το πόσο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα μπορεί να σχετίζεται με τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Ομάδα Ισπανών ερευνητών με επικεφαλής τον Μπαχι Τακκουτς από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, εκτιμά ότι το 11% των περιπτώσεων προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης το 21% των περιπτώσεων του εν λόγω συνδρόμου μπορεί να αποδοθεί στο ποτό, σε ότι αφορά συγκεκριμένα τις γυναίκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Η σοβαρότητα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ως γνωστόν, διαφέρει σημαντικά μεταξύ των γυναικών, οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρούν από εναλλαγές της διάθεσης, λιγούρες, κόπωση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι η μέση γυναίκα είναι πιθανόν να βιώσει 3.000 ημέρες συμπτωμάτων προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου κατά την αναπαραγωγική της ζωής.
Οι Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 19 δημοσιευμένες έρευνες επί του θέματος, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά πάνω από 47.000 γυναίκες σε οκτώ χώρες.
Βάσει των στοιχείων υπολόγισαν ότι το 11% των περιπτώσεων προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου παγκοσμίως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι περίπου το 30% των γυναικών παγκοσμίως πίνουν αλκοόλ, με το 6% να κάνουν κατάχρηση.

Ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών έχουν αυξηθεί στο 50-60% και τα ποσοστά κατάχρησης υπερβαίνουν το 12%. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια στις πέντε περιπτώσεις προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου μπορεί να σχετίζεται με το ποτό», σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Αναφορικά με τον τρόπου που συσχετίζονται οι δύο καταστάσεις, οι ερευνητές εικάζουν ότι το αλκοόλ τροποποιεί το επίπεδο των στεροειδών ορμονών του φύλου, οι οποίες θεωρούνται και αιτία του συνδρόμου. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η οποία έχει επίπτωση ή αιτιολογική επίδραση στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από clintspencer. Από το Blogger.