Προστατευτείτε από αυτή την καρκινογόνα ουσία. Περιέχεται σε τροφές που τρώμε καθημερινά.Καθημερινές τροφές και ροφήματα που καταναλώνουν συχνότατα εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη και που ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και καρκίνο βρίσκονται από σήμερα σε έλεγχο για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης, μαγειρέματος και αποθήκευσής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού 2017/2158.
Ο λόγος είναι η καρκινογόνος ουσία ακρυλαμίδιο που εντοπίζεται σε τροφές και ροφήματα όταν ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά.
Το ακρυλαμίδιο είναι μια οργανική ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος, ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, η οποία σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ, των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του ακρυλαμιδίου.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, όπου ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων με τα παιδιά να είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος.
Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των Ευρωπαίων πολιτών, ένας νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017, ετέθη από χθες σε πλήρη ισχύ. Ο κανονισμός της Ε.Ε για την άμβλυνση του κινδύνου και επιπέδων αναφοράς για τον περιορισμό της παρουσίας ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής ορισμένων προϊόντων που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.


Πρόκειται για:
---Τηγανητές πατάτες, άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα και πατατάκια κομμένα σε φέτες από φρέσκιες πατάτες.·
---Πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερς και άλλα προϊόντα πατάτας από ζύμη πατάτας.
---Ψωμί.
---Δημητριακά προγεύματος (εξαιρουμένου του χυλού βρώμης).
---Αρτοσκευάσματα: μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, scones, χωνάκια, γκοφρέτες, τηγανίτες και ψωμί πιπερόριζας, καθώς και κράκερς, ψωμί τύπου φρυγανιάς και υποκατάστατα ψωμιού. Στην εν λόγω κατηγορία ως κράκερ νοείται το ξηρό μπισκότο (ένα ψημένο προϊόν με βάση το αλεύρι δημητριακών).
---Καφές.
---Καβουρδισμένος καφές.
---Στιγμιαίος (διαλυτός) καφές.
---Υποκατάστατα καφέ.
---Παιδικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από clintspencer. Από το Blogger.