Ο σοβαρότατος κίνδυνος για τις γυναίκες που τρώνε συχνά κόκκινο κρέας. Τι αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα.Σύμφωνα με άρθρο Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal for Cancer, μια διατροφή χωρίς κόκκινο κρέας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης για το κατά πόσο το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή η χορτοφαγική διατροφή σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τον πρωκτό, συνέκριναν διάφορα διατροφικά σχήματα σε σχέση με συγκεκριμένα τμήματα του παχέος εντέρου.
Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά κόκκινο κρέας συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν υψηλότερη συχνότητα απομακρυσμένου καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκεκριμένα στο τμήμα όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα.
Σύμφωνα με τον Δρ Ντιεγκο Ραδα Φερναντεζ ντε Ζαουρεγκουι, «η επίπτωση των διαφόρων ειδών κόκκινου κρέατος και διατροφικών προτύπων στα σημεία εκδήλωσης του καρκίνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην μελέτη του δίπολου διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου».
Ανάλογες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά τα στοιχεία προέρχονταν από έρευνες εστιασμένες σε συγκεκριμένα διαιτητικά πρότυπα και σημεία εμφάνισης του καρκίνου στο έντερο.
Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από τη μελέτη στην οποία είχαν εγγραφεί 32.147 γυναίκες από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκοτία. Οι συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 17 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ τεσσάρων διατροφικών σχημάτων και του ορθοκολικού καρκίνου.
«Η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως στο πως η κατανάλωση κρέατος μπορεί να επηρεάσει τμήματα του ορθού και του πρωκτού διαφορετικά και υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδιασμού πολιτικών υγείας για την πρόληψη του καρκίνου», σχολιάζει η Τζανετ Κέιντ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Διατροφικής Επιστήμης του Λιντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από clintspencer. Από το Blogger.