Οι Έλληνες ατμιστές κατέρριψαν παγκόσμιο ρεκόρ... Γιατί τους θεωρούν το πιο επιτυχημένο παράδειγμα.Η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού το 32,7% του πληθυσμού (1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές (στο Νομό Αττικής) . Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη στην υγεία των καπνιστών.

Πάντως, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται ότι δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,5% των ατμιστών στη μελέτη δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν. "Αυτό αποτελεί εξαιρετικά καθησυχαστικό εύρημα σχετικά με τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα", επισημαίνουν οι ερευνητές.
Παράλληλα τονίζουν ότι «τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από clintspencer. Από το Blogger.