SOS επιστημόνων. Αυτά που τρώμε αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 28%.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία, στα επόμενα 7 χρόνια, για να αποτρέψει 500.000 θανάτους διεθνώς, τον χρόνο, από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι Έλληνες είναι ένας λαός στον οποίο αρέσουν τα τηγανιτά και τα συσκευασμένα τρόφιμα και συχνά αγνοούμε τη σύσταση των καρδιολόγων να τα περιορίσουμε. Το ερώτημα είναι θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτή τη διατροφή μέχρι το 2023;Δύσκολο το θεωρούν οι επιστήμονες γιατί τα τρανς λιπαρά κρύβονται σχεδόν παντού, στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα κ.α. Επίσης, μπορούν να παραχθούν στο σπίτι μας με κακή χρήση των τροφών και κυρίως των ελαίων.
Όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος Α.Φιλίππου στο ΑΠΕ, «αν προσέξουμε στις ετικέτες γράφει συνήθως τρανς ή υδρογονωμένο λίπος. Όμως μετατρέπουμε ακόμα και ένα καλό λίπος μαγειρέματος σε τρανς, αν το υπέρ -θερμάνουμε, γι' αυτό καλό είναι να μην τσιγαρίζουμε και να τηγανίζουμε, αλλά να προσθέτουμε το λάδι στο τέλος του φαγητού».
Μελέτες έδειξαν ότι όχι μόνο αυξάνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη, αλλά ρίχνουν και τις τιμές της καλής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνολικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα τρανς λιπαρά αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου. Παράλληλα, η κατανάλωση τους άρχισε να σχετίζεται σε κάποιες έρευνες ακόμα και με καρκινογενέσεις.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία στα επόμενα 7 χρόνια, για να αποτρέψει 500.000 θανάτους διεθνώς τον χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι ενήλικες και τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν το πολύ το 1% των ημερήσιων θερμίδων τους με τη μορφή τρανς λιπαρών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απόφαση αυτή του Π.Ο.Υ, μόνον οφέλη θα έχει στον πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά που ως μελλοντικοί ενήλικες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα τρανς λιπαρά στη διατροφή τους.
Οι προτηγανισμένες τροφές ή τροφές που έχουν παρασκευαστεί με τρανς λιπαρά θα περιοριστούν όσον αφορά τη διάθεση τους, αλλά και την κατανάλωση τους. Το ίδιο σιγά σιγά γίνεται και με το αλάτι και τη ζάχαρη σ' αυτές τις τροφές που δυστυχώς είναι αγαπημένες πολλών παιδιών.
Ήδη αρκετές χώρες έχουν σχεδόν εξαλείψει τα τρανς λιπαρά θέτοντας όρια στις ποσότητες που επιτρέπονται στις συσκευασμένες τροφές και άλλες έχουν απαγορεύσει εν μέρει τα υδρογονωμένα λίπη, κύρια πηγή των βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.