Γιατί η γνώση δεν φέρνει... απόγνωση

Θα αντιδράσει κανείς; Αλωνίζουν παράνομα τα βουνά μας και αφανίζουν θεραπευτικά βότανα.Στα ελληνικά βουνά εξελίσσεται μία καταστροφή και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης, παρά τις όποιες συλλήψεις αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα που βαίνει ανεξέλεγκτο.
Δεκάδες άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, εισέρχονται παράνομα στην ελληνική μεθόριο και αφανίζουν τις πλαγιές των βουνών από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Αφού ξεριζώσουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κυρίως από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στην Αλβανία ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.
Την ίδια ώρα άλλο κύκλωμα έχει «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας, πουλώντας την… παράνομη πραμάτεια του στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας.
Αλλά και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από δίκταμο, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πωλούν έναντι υψηλού τιμήματος, ενώ και στα νησιά υπάρχει μεγάλη «αποψίλωση» κυρίως για προσωπική χρήση και διάθεση βοτάνων σε υπαίθριους πάγκους.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι "συλλέκτες".
Στα βουνά της Ηπείρου η κατάσταση τείνει επίσης να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι συλλήψεις ατόμων αλβανικής καταγωγής είναι συνεχείς. Μπαίνουν παράνομα στην ελληνική μεθόριο, σε δύσβατη και ορεινή περιοχή, κυρίως στη Φούρκα Ιωαννίνων, για να μαζέψουν γνωστό φαρμακευτικό φυτό, που πωλείται μέχρι και 50.000 ευρώ το κιλό.
Οι συλληφθέντες είχαν συλλέξει εκατοντάδες κιλά του αρωματικού -φαρμακευτικού φυτού, Primula Veris, που βρισκόταν στο στάδιο της αποξήρανσης. Είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ηρεμιστικό βότανο, καταπραΰνει τις αντιδράσεις στο στρες και την ένταση, δρα κατά των νευρικών πονοκεφάλων, χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και το βήχα, καταπολεμά τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς, βοηθά στις δερματοπάθειες.
Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που καταγράφουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά. Ειδικά στον Γράμμο, η γεντιανή δύσκολα βρίσκεται. Η γεντιανή είναι ένα ψηλό φυτό, φτάνει σε ύψος έως και 1,50 μέτρο και ονομάζεται από την αρχαιότητα «ρίζα του Κένταυρου». Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της πέψης και διεγερτικό της χολής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι το συλλέγουν χρησιμοποιούν τη ρίζα, η οποία όμως είναι αναπαραγωγικό όργανο και έτσι ο πληθυσμός του φυτού σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν κατασχεθεί τον τελευταίο μήνα, 514 κιλά αρωματικών φυτών τα οποία είχαν συλλέξει παράνομα Αλβανοί, ενώ έγιναν και 15 συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

test

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.